Vedlikehold

Det er få ting som er mer tilfredsstillende for øyet enn en godt vedlikeholdt båt som skinner og glitrer under solen. Være det seg en moderne båt av glassfiber, eller en eldre trebåt, krever de mye arbeid. Den vårlige båtpussen er for mange bare en jobb som må gjøres, men båtpussen er så mye mer enn bare det man bør og må gjøre. Nå er det selvsagt enkelte ting man bare må gjøre, og generell vask og bunnsmøring er det absolutt minste man må ta seg tid til. Om man snur på flisen og ser på båtpussen som ens mulighet til å gi båten litt ekstra kjærlighet og ikke bare som et tung stykke arbeid, kan man få langt mer glede ut av jobben og man sikrer at båten ser tipp topp ut og holder seg bedre på bruktmarkedet.

Glassfiber og gelcoat

Glassfiber- og gelcoatbåter må rengjøres regelmessig, samt vokses og poleres for både beskyttende og kosmetiske formål. Ikke bare vil gelskjolen holde båten skinnende så båten ser bra ut, det vil også forhindre oksidasjon, noe som gjør glassfiber sløv og kalkaktig. Får du først skader på båten kan det koste deg langt mer enn noen timer med vårpuss. Når båten er tatt opp på tørrdokk og du har vasket den godt med høytrykksvask og avfetting, må man først gå over hele båten og sjekke etter potensielle skader eller områder hvor lakken begynner å bli slitt. Finner du områder som er skadet eller hvor lakken er slitt gjennom, bør du kontakte en ekspert. Selv om det finnes “Gjør det selv”-løsninger på markedet, er de ikke å anbefale. I alle fall ikke før du har bedt en ekspert se over skaden. Om de anbefaler at en “Gjør det selv”-løsning er passende kan du gå i gang med reparasjonen. Vær dog oppmerksom på at det vil sjelden eller aldri bli like bra som om du betaler en proff for jobben. For generell puss er det bare å følge anvisning på boksen, men for guds skyld, ikke poler på en dag med stekende sol. Da risikerer du at polishen brenner seg fast og du får en langt større jobb en forventet.

Polstring og vinyl

De fleste båter har interiør med polstring og vinyl som mange eiere ikke tenker over. Utfordringen er at både polstring og vinyl er utsatt for skader fra bruk og ikke minst solen, men om du tar deg tid kan du spare deg mange timer med arbeid og ikke minst aggresjon over at den flotte polishen din skriker mot en falmet vinyl. Enkleste måte å bevare polstring og vinyl på er ved å rengjøre den jevnlig og med riktig vaskemiddel. Bruker du feil middel vil du gjøre mer skade enn godt, så styr unna de billigste variantene fra produsenter du aldri har hørt om. Rengjør dem godt med produkter fra Brightwork, eller andre respekterte leverandører, før du behandler dem med en silikonbasert polish.

Vedlikehold av trebåter

Er du den heldige eier av en flott trebåt vet du at den krever mye arbeid i form av vedlikehold og rengjøring. Fordelen med en trebåt er at har du først behandlet den optimalt vil du komme meget langt bare med årlig rengjøring og påføring av litt fersk bunnsmøring, og et par strøk lakk skader aldri. Trebåten krever på mange måter mindre arbeid enn en glassfiber- eller gelcoatbåt, men det innebærer at man har gjort godt grunnarbeid. Om du er usikker på hvilken stand båten din er i, bør du kontakte en ekspert på trebåter. I verste fall må du fjerne alt og komme deg tilbake til rent treverk. En krevende jobb, men når den er gjort og du har bygd opp et nytt system med maling og lakk, har du mange år med beskjedent vedlikehold å se frem til.